30.05.2017 15:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,119
· Najnoviji član: Kejt
Novi članci
· Mahovine – sve što s...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· Fish&Reptiles fest 2017
· King's Stone
· Nano Cube Dennerle
· Novosti u Zoo Marketu
· Nesto novo 270 lit
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u


Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
Articles Hierarchy
Articles Home » Intervju » Intervju sa Diego Marinelliem
Intervju sa Diego Marinelliem
Traženje novih puteva i načina za izražavanje svojih osećanja
Diego Marinelli italijanski je aquascaper čiji put se strmo penje. Od 2007. godine, kada je po prvi put učestvovao na najprestižnijem takmičenju u aquascapingu IAPLC i odmah osvojio odlično 42. mesto do prošlogodišnjeg uspeha kada ga je žiri rangirao na prestižno 9. mesto (prvi između neazijskih takmičara), prošlo je samo 6 godina. Šest aktivnih godina, punih eksperimentisanja, razmišljanja i posmatranja. Otvorena, umetnička duša, koja svoje znanje ne čuva za sebe, nego ga nesebično deli svima koje interesuje aquascaping. Njegove fotografije ostavljaju nas bez reči. Njegovi akvarijumi nam pričaju priče, predstavljaju nam svu lepotu koju nam priroda nudi, te nas upozoravaju na njezine krhkosti i posebnosti. Na svojoj internet stranici www.aquaproject.it razmišlja o aquascapingu, predstavlja svoja razmišljanja i svoje savete kako fotografisati akvarijum. Nama se predstavio u kratkom razgovoru.

Započnimo sa pitanjima sa kojima ćemo te upoznati malo bolje. Znamo te kao odličnog italijanskog aquascapera. Pored toga, ko je Diego Marinelli?

Hvala na komplimentu, iako mislim da je malo preteran... Diego Marinelli je jednostavno veliki ljubitelj akvarijuma, fotografija i prirode u celini. Možda osoba koja želi doživeti dublje svoje interese i sa ambicijom traženja novih puteva i načina da izrazi svoja osećanja. . .

Kako je rođena ljubav prema akvarijumima, možda sa zlatnom ribicom?

Ne, nije se rodila sa zlatnom ribicom, nego indirektno kao način spajanja dve ljubavi: prirode i pejzažne fotografije. Dakle, odmah sam započeo sa aquascapingom.Da li se još uvek sećaš svojeg prvog biljnog akvarijuma? Da li je bio, kao što se to često dešava, kolekcionarski tip raspodele?

Naravno da je bio. U stvari, to je bio eksperiment koji je trajao nekoliko godina, a za to vreme sam pokušavao gotovo sve što se tiče gajenja svih vrsta biljaka sa različitim tehnikama održavanja, te moram da priznam, sa velikim uspehom.

Kada i kako si pronašao ovaj predivan svet aquascapinga?

Pregledom fotografija akvarista na internetu, koji su učestvovali na različitim aquascaping takmičenjima, ubrzo sam došao do spoznaje da bi za mene aquascaping mogao posti jedan zabavan način igre, u koju bi mogao preneti svoju kreativnost i emocije, uz reprodukciju različitih prizora koje nam nudi priroda.

Često možemo pročitati na forumima da aquascaper nije pravi akvarista, da je aquscaping samo hir sa kojim neki dobro zarađuju, da je aquascaperima jednostavno svejedno za faunu u akvariju, da „truju“ vodu sa dodavanjem CO2, da jadne ribice plivaju u đubrivima za biljke, itd,... Kako odgovarati na te optužbe?

Takve optužbe su neosnovane i apsurdne. Znanje, iskustva i poštovanje svih živih bića moralo bi biti uvijek polazna tačka za sve koji se odluče postaviti akvarijum. Ovo su osnove, bez toga ne ide. Aquascaping to samo nadgrađuje: sa studiranjem layout-a, odnosa, vidljive ravnoteže, može se postići rezultat što je zbir oboje – znanja i estetike. Osim retkih izuzetaka, ribe i biljke koegzistiraju na najbolji mogući način u našim akvarijumima. To su u osnovi pravi mali ekosistemi gde biljke crpe elemente iz biološke razgradnje ribljih izlučivanja, te suvišne hrane, dok zauzvrat proizvode kisik, koji je nužno potreban svim živim bićima, čak i onim nevidljivim golim okom. U takvim akvarijumima biološka filtracija nije nužno potrebna, pošto se bakterije nasele svugde, u podlozi, kao i na površini biljaka. Međutim, ovoga je u biljnim akvarijumima mnogo. Puno akvarista se odluči realizovati takozvane biotop akvarijume, gde pokušaju imitirati hemijsko-biološke uslove prirodnih staništa. Baš ovakvi akvarijumi mogu, u slučaju da vlasnik ne polaže dovoljno pažnje, postati pravi “lager” za stanovnike, jer bez biljaka se otpadne tvari akumuliraju u vodi i podlozi, gde konačno prouzrokuju različite neravnoteže i moguće teške posledice za stanovnike akvarijuma.Kada pogledamo tvoje postavke odmah možemo primetiti tvoju veliku ljubav prema prirodi i do takozvanog Nature aquarium-a. Zasigurno je priroda tvoja muza koja ti daje inspiraciju za nove radove. Kako se rodi nova ideja? Da li imaš običaj da postavku najpre skiciraš, nacrtaš je?

Naravno, layout je uvek refleksija prirode, ali su uvek i deo ideje, projekta. Ako pre uspem dosta konkretno nacrtati, skicirati, onda je to značajna prednost. Posle toga sve je lakše. Sledeća faza jeste traženje materijala kako bi se projekat mogao realizovati.Kod tvojih postavki uvek nas iznova iznenađuje neverovatan osećaj dubine. Kako ti to uspeva? Da li imaš neki savet, tajnu, koju nam možeš otkriti?

Dubinu postižem sa tehnikama, koje možemo pozajmiti iz drugih umetnosti, kao što su slikarstvo, scenografija, fotografija. Preporučujem čitanje nekog priručnika o kompoziciji pejzažnih fotografija, dok možemo puno naučiti i iz radova italijanskih renesansnih slikara, koji su bili prvi, koji su studirali perspektivu.

Dobar aquascaper se rodi, ili se može to postati?

Neki su sposobni postaviti “layout”, koji udara na prvu loptu, dok drugima ne ide i ne ide, iako poštuju osnovna pravila (trećine, zlatni rez, ...)
Ja mislim da neki imaju predispozicije za to da naprave harmoničnu kompoziciju, bez obzira na to koja je, na primer, samo jedan buket cveća. Ali je bez obzira na to bitno da poštujemo pravila vizuelne, estetske ravnoteže.Koje su klasične greške koji rade potencijalni aquascaperi?

Najčešće je baš nepoštovanje kompozicijskih pravila, te korišćenje proporcionalno prevelikih ili premalenih (u zavisnosti od veličine akvarijuma) dekorativnih materijala.

Kamenje ili korene za hardscape tražiš u prirodi ili ih kupiš u specijalnim prodavnicama?

Oboje. To je verovatno najteža faza, ona, koja zahteva najviše truda. Kada zamislimo jedan dobar projekat, onda je pronalazak materijala za njega najteži deo posla. Obično sam pregledam sve radnje u okolini, a ako ne pronađem ništa što mi odgovara onda sebi pomažem sa materijalom koji pronađem u prirodi. To uvek daje notu originalnosti konačnom sastavu.

Kako pripremiš akvarijum? Da li započneš od početka sa puno biljne mase i đubrenjem?

U početnoj fazi je po mom mišljenju najbitnije imati puno biljne mase sa većom količinom brzo rastućih biljaka. Ako su biljke već prilagođene na život ispod vode, onda toliko bolje. Tada možemo započeti odmah sa dodavanjem hranjivih elemenata.

Nekoliko reči o problemima. Kako reaguješ na pojavu prvih algi? Da li si jedan od onih koji kreću odmah u napad, pošto algi u akvariju ne sme biti, ili si mišljenja da su alge sastavni deo biološke ravnoteže i nema panike dok ih imamo pod kontrolom?

Ne, nikakva panika, samo u retkim slučajevima sam preduzimao mere. Obično se ponašam kao da ih ne vidim, te se maksimalno posvetim ispravnom i dobrom rastu biljaka. Posledično se brzo oproste i alge.Kakvi su parametri vode u tvojim akvarijumima? Da li koristiš mekanu vodu?

Imam sreću pošto naša voda iz česme odgovara za korišćenje u akvarijumu, samo malo je prepravim uz korišćenje RO na način da dobijem KH = 4 i GH = 8.

Kako odabereš biljke? Da li imaš takve koje ne smeju nedostajati u postavki? U tvojim akvarijumima možemo videti dosta paprati i mahovine.

Odaberem biljke koje odgovaraju tipu rasporeda koji hoću realizovati. Pošto dajem prednost postavljanju sa korenima, papratima i mahovinom, onda i oni dobiju dosta prostora u mojim akvarijumima.

Tepih. Prema mojem mišljenju, jedan od tvojih najvrednijih sredstava. U suprotnosti sa mnogima koji koriste samo jednu vrstu „tepih“ biljaka, ti pomešaš više različitih, te tako postižeš neverovatan osećaj prirodnog izgleda. Da li je teško održavati takav tepih?

Ne, nije teško, naprotiv – zabavno je... zatim na kraju uvek jedna vrsta dominira nad drugima. Ovaj prirodni izgled pokušavam zadržati pod kontrolom rezanjem onih vrsta koje su invazivnije.

Tvoji umetnički radovi. Kako ih doživljvaš? Na što misliš kada ih posmatraš? Pretpostavljam da svaki od njih ima svoju priču.
...
One Too Many Morning. Spektakularna postavka koja ti je donela mnogo zadovoljstva. Ovaj akvarijum je pun detalja, jedan od onih, gde svaki put kada ga pogledaš, nađeš nešto novo. Akvarijum koji ti daje da misliš. Na lepu prirodu, impozantnu, strašnu (tenzija), a istovremeno i krhku i delikatnu. Na neverovatan mir, tišinu i osećaj da te, šetajući, nešto tajno posmatra. Tekst pesme Boba Dylana kaže:
An’ the silent night will shatter
From the sounds inside my mind
For I’m one too many mornings
And a thousand miles behind.
Neverovatno, ali (ne znam da li ti je bila inspiracija ova pesma) osećaji, koje doživljava posmatrač ovog akvarijuma su baš takvi. Barem meni deluje tako.


Čestitam, zaista i hvala za opis koji odlično ilustruje to što sam sa ovu postavku hteo da kažem. Prva si osoba koja je povezala ovaj akvarijum sa pesmom Boba Dylana. Na njegove tekstove, poruke odnose se skoro svi moji radovi. Njegovi stihovi saopštavaju priče koje su pune osjećaja, priče, koje su ostavile trag i pomogle promeni razmišljanja i životnog stila u našem društvu. Naravno, aquascape neće nikada uspeti imati toliku snagu kao ovi stihovi, a želim da mu bude priznata barem sposobnost ispričati doživljaje u kontaktu s prirodom, snažnim emocijama koje je aquascaping sposoban ponuditi onima koji su spremni da ga slušaju. Aquascaping, naime, nije samo jednostavan pokušaj reprodukcije jednog pejzaža. On je puno, puno više. To je i odgovor na prethodno pitanje.

Budućnost aquascapinga. Sve teže je impresionirati nečim novim. Postavka IAPLC 2012 (Long Tran Huang-a), koje je osvojilo treće mesto, razdvojila je ljubitelje aquascapinga. Šta ti misliš o njoj? Da li misliš da je revolucionarna? Budućnost aquascapinga? Ili možda pomalo neprirodna?

Prema mom mišljenju ovaj rad je genijalan, takav, da će ostaviti trag, pogotovo jer poznajem autora i njegov način rada. Želeo bih naglasiti da je rad bio realizovan samo za učešće na IAPLC, gde za pobedu zaista trebaš da napraviš nešto originalno, novo, još nikad viđeno. U ovom slučaju autoru je ovo u velikoj meri uspelo.

Tvoje fotografije su uvek lepe i profesionalne. Kakav aparat i obektiv koristiš za fotografisanje akvarijuma za takmičenja? Kako pripremiš akvarijum i rasvetu za fotografisanje?

Hvala na komplimentima. U osnovi je fotografija još jedna od mojih velikih ljubavi. Koristim dosta različitih tehnika i podešavanja, sve sa ciljem da bi fotografije bile što profesionalnije. Imam DSLR sa širokougaonim obektivom. Na mojoj internet stranici je nekoliko priloga koji lepo opisuju tehnike koje sam optimizovao za fotografisanje akvarijuma.

Čestitke za tvoju internet stranicu www.aquaproject.it. Tamo možemo zaista pronaći dosta tekstova, fotografija i saveta. Nameravaš li prevesti sajt u druge jezike?

Da, planiram višejezični sajt. Još jednom zahvaljujem na komplimentima, koje ti uzvraćam. Tvoja pitanja su bila zaista intuitivna i pokazuju tvoju osetljivost i interesovanje prema tim tematikama,... sa druge strane nije ni čudno jer si i ti izuzetno dobra aquascaperka.Hvala Diego. Što možemo u budućnosti očekivati od Diega Marinellija?

Recimo, da aquascaping pomalo i polako postaje moje zanimanje, za koje se nadam, da ću biti u budućnosti sve više zainteresovan. U isto vreme obećavam da ću pokušati održati ljubav za ovu grane akvaristike i da ću za sebe uvek odvojiti deo vremena i prostora za lične projekte.

Najlepša hvala za ovaj intervju Diego. I puno uspeha i u budućnosti.

Lep pozdrav svim čitaocima, hvala vam za intervju i hvala, što ste me se setili.

Intervju napravila: Katjuša Karlovini
Comments
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
monte
Shoutbox
You must login to post a message.

22.05.2017 12:20
Kad smo vec kod toga, ima li zainteresovanih za moj akvarijum? Svaki dogovor je moguc

22.05.2017 12:19
Daleko je 2008.!

22.05.2017 10:19
RIP svim forumima... I don't know Ziveo turbo folk i twit... Mad

21.05.2017 23:31
RIP MBA Cry

21.05.2017 23:30
Shock

12.04.2017 12:23
Vec par meseci razmisljam da ostavim ciklide i da se vratim u staro jato. Jos da prodam ribe i akvarijum, pa da pravim novi...

12.04.2017 01:49
Rofl pozdrav drug Beer

11.04.2017 11:17
Pozdrav, o, veliki Rasto Smile Nisam bas neki skejper, ali se javljam na poziv

10.04.2017 19:38
Shock ljudiiiiii...ooooo
o aquascaperiii Shock

08.04.2017 09:06
@Srafciger Zahvaljujem. Jedan mi je doneo 20kom po 1e komad, pa cisto da uporedim

6,999,331 jedinstvenih poseta