30.05.2017 15:01
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 4

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,119
· Najnoviji član: Kejt
Novi članci
· Mahovine – sve što s...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· Fish&Reptiles fest 2017
· King's Stone
· Nano Cube Dennerle
· Novosti u Zoo Marketu
· Nesto novo 270 lit
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u


Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
Articles Hierarchy
Articles Home » Fiziologija biljaka » Mahovine – sve što ste znali … ili ne
Mahovine – sve što ste znali … ili ne
Mahovine pripadaju grupi biljaka Bryophytes koje nikada ne produkuju cvetove ili seme. U poredjenju sa biljkama koje cvetaju imaju mnogo dužu istoriju evolucije. Najstariji fosilni ostaci mahovina datiraju iz perioda pre 440 miliona godina, tj. perioda Silura (treći od šest geoloških perioda palezoika). Zanimljivo je da je period Silura bio vreme nastanka prvih mahovina na kopnu a istovremeno i period masovnog izumiranja i nestanka oko 60% vrsta morskih vrsta biljaka i životinja.Većina mahovina su male, nevaskularne kopnene biljke ali neke mogu biti visoke i do 35cm. Polu-vodene mahovine predstavljaju prelaz između kopnenih i vodenih mahovina.

Mahovine dele jedinstven životni ciklus , gde pri smeni generacija, prvu generaciju čini dominantni gametofit. Gametofit kod biljaka predstavlja polnu generaciju koja stvara gamete. Gametofit formira zelenu listoliku strukturu koju mi obično povezujemo sa mahovinama. Mahovine su u suštini kopnene biljke i zavise od visine vodenog filma koji je potreban da bi se muške ćelije (spermatozoidi) transportovali do ženskih ćelija. I muške i ženske ćelije nastaju na gametofitu.Kada su uslovi odgovarući nastaje sledeća generacija(druga) sporofita. Sprorofit je zapravo kapsula koja raste na kraju stabljike pod nazivom “seta”, koja zaravo drži kapsulu na svom mestu i hrani je neophodnim nutritientima. Sporofit ne poseduje pigment horofil i raste parazitski na svojoj gametofit majci. Sprofit se potom isušuje i oslobađa spore koje, ukoliko isklijaju, opet rastu u novu generaciju gametofita.


Dakle u životnom ciklusu i razmnožavanju mahovina konstantno se smenjuju polno i bespolno razmnožavanje, odnosno generacije gametofita i sporofita.


Generalno kada posmatramo i razgovaramo o mahovinama zapravo mislimo na jednu generaciju u njihovom životnom ciklusu – gametofitnu.

Mahovine nemaju vene da bi transpotovale neophodnu vodu i hranu. Umesto toga svi delovi biljke se koriste za absorpciju vode i nutritienata. Stoga se mahovine mogu naći uglavnom na mestima gde postoji konstantano prisustvo vode. Umesto korenja, mahovine poseduju razgranate končaste rizoide. Iako i rizoidi mogu da absorbuju vodu, glavna uloga im je pričvršćivanje biljke.


Rizoidi javanske mahovine


Rizoidi singapurske mahovine


Glavne grupe mahovina mogu biti kategorisane na osnovu karakteristika sporofita koji sadrže spore. Takođe se mogu razlikovati i po njihovim “stabljikama” i strukturi “lišća“. Nakon pregleda listova pod mikroskopom, oblik i strukturni šablon ćelija lišća takođe obezbeđuju jasno razlikovanje mahovina.


Struktura ćelija


Mahovine su zelene biljke pošto njihovi listovi sadrže veliki broj ćelija koje sadrže hloroplast. Listovi mahovine se značajno razlikuju u odnosu na listove viših biljaka. Više bilje imaju listove koji cu po strukturi gušći, sa površinom lista (laminom) na kojoj se nalazi mnogo zbijenih ćelija kao i vene koje transportuju vodu i minerale. Sa druge strane lamina mahovina je povšine samo jedne ćelije a lsitovi nemaju vene za transport hranlivih materija.

Kao što je pomenuto, neke vrste mahovina su polu – vodene I sposone su da rastu I pod vodom. Ovakve vodene mahovine su od velikog značaja za akvaristiku, naročito za Aquascaping u biljnom akvarijumu.Mahovine su u uglavnom koriste da bi se postigao što prirodniji izgled akvarijuma privezivanjem na kamen ili drvo. Pošto su mahovine epifitne biljke (biljke koje rastu pričvršćene na neku površinu) rizoidi će pričvrstiti biljku za podlogu (drvo, kamen…). Mahovine se takođe mogu koristi za kreiranje zida od mahovina, što može izgledati atraktivno. Veliki značaj mahovine nalaze i u razmnožavanju riba, gde mogu poslužiti kao skrovište za mlađ i izvor hrane. Tek izvaljena riblja mlađ se može hraniti mikroorganizmima koji rastu na mahovini. U isto vreme mahovine su odlični biološki filteri naših malih zastakljenih ekosistema.Preuzeto uz dopuštenje sa www.aquamoss.net

Preveo i prilagodio Jovan Mićović
Comments
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
monte
Shoutbox
You must login to post a message.

22.05.2017 12:20
Kad smo vec kod toga, ima li zainteresovanih za moj akvarijum? Svaki dogovor je moguc

22.05.2017 12:19
Daleko je 2008.!

22.05.2017 10:19
RIP svim forumima... I don't know Ziveo turbo folk i twit... Mad

21.05.2017 23:31
RIP MBA Cry

21.05.2017 23:30
Shock

12.04.2017 12:23
Vec par meseci razmisljam da ostavim ciklide i da se vratim u staro jato. Jos da prodam ribe i akvarijum, pa da pravim novi...

12.04.2017 01:49
Rofl pozdrav drug Beer

11.04.2017 11:17
Pozdrav, o, veliki Rasto Smile Nisam bas neki skejper, ali se javljam na poziv

10.04.2017 19:38
Shock ljudiiiiii...ooooo
o aquascaperiii Shock

08.04.2017 09:06
@Srafciger Zahvaljujem. Jedan mi je doneo 20kom po 1e komad, pa cisto da uporedim

6,999,198 jedinstvenih poseta